Station de esch
Visie
Het is 2040, Station De Esch is net open en het omliggende gebied is getransformeerd tot een hippe woon- / werkomgeving.
De woningen pal naast het nieuwe station zijn omgebouwd tot flexwerkplekken. Deze bieden ruimte voor starters om, wat naar verwachting de trend zal zijn, meer thuis of buiten kantoor te werken.
Naast het station zal een van de vele grasvelden getransformeerd worden tot horecaplein, hier zullen verschillende, kleine, lokale horecaondernemingen de werkende starters voorzien van een ontspannings- en ontmoetingsplek.
(Gemeente München, z.d.)

(Korfker architecten, z.d.)




Een impressieschets van een horecaplein in Emmen. Het nog aan te leggen horecaplein in De Esch zal vergelijkbaar zijn: grote, open, groene ruimtes met terrassen.
Huidige situatie



Huidige situatie tramstation

Huidige situatie horecaplein


Ontwikkelkaart
Projecten
- Aanleg horecaplein
- Aanleg metro- en tramstation 'De Esch'
- Aanleg parkeergarage
- Transformeren kantoorgebouw
In het gebied zal er, zoals eerder aangegeven, ruimte gemaakt worden voor een nieuw horecaplein. Daarnaast zal het gebouw vlak naast het station getransformeerd worden tot een kantoor met daarin flexwerkplekken.
Actoren analyse


Gemeente Rotterdam:
De Gemeente Rotterdam is eigenaar van de openbare gebieden waarop het horecaplein gebouwd zal worden, en de grond waarop het station gebouwd zal worden. De gemeente heeft belang bij het creëren van een aantrekkelijk woon-/ werkgebied om zo de burgers tevreden te houden.
De RET:
De RET heeft vooral belang bij de aanleg van het nieuwe HOV-Knooppunt station De Esch. Hierbij willen ze het station zo goed mogelijk laten functioneren. Daarbij zullen ze ook moeten zorgen voor voldoende plekken in de fietsenstalling, aangezien starters nog vaak de fiets gebruiken.
Vastgoedbeheer:
De te bouwen flexwerkplekken en horecagelegenheden zullen verhuurd worden. De kantoren zullen onder toezicht en beheer van een vastgoedbeheerder komen te staan, om de kwaliteit van de kantoren te waarborgen. Hier moet een partij voor gevonden worden en goede afspraken over worden gemaakt.
Projectontwikkelaar:
Een projectontwikkelaar zal zorgen voor het ontwerp van de horecagelegenheden en het plein waarop deze gerealiseerd zullen worden. Deze ontwikkelaar zal met een eigen visie moeten komen van een haalbaar en aantrekkelijk plan.
Omwonenden:
In het ontwikkelgebied woont er nu niemand en zal na de realisatie van het plan ook niemand komen wonen. Er omheen is het anders: er zijn verschillende grote appartementenblokken gesitueerd aan de rand van het plangebied, waarin een diverse groep mensen woont. Om deze mensen op de hoogte te houden zal er een klankbordgroep worden opgericht voor de buurt. Deze groep, die de buurtbewoners als geheel vertegenwoordigt, zal betrokken worden bij overleggen tussen hen en de uitvoerende partijen. Op deze manier zal er geprobeerd worden om duidelijk te maken dat de omwonenden hun mening daadwerkelijk gewaardeerd wordt.
GREX

Samenwerkingsvorm

Voordelen: Flexibiliteit, meer regie in eigen handen, partijen vullen elkaar aan
Nadelen: Samenwerking is soms complex, vergt veel tijd en goede communicatie
Bestemmingsplan
Op de kaart hiernaast is zowel het huidige bestemmingsplan als het toekomstige, aangepaste bestemmingsplan te zien. Door de slider te schuiven wordt het verschil duidelijk zichtbaar.
Zoals aangegeven in de kaart worden twee gebieden van bestemming verandert: het gedeelte ten westen van het station zal van de bestemming 'Groen', naar de bestemming 'Horeca' worden gewijzigd. Daarbij zal het gebouw wat nu de bestemming 'Maatschappelijk' heeft, in de toekomst de bestemming 'Kantoor' krijgen. Hier zullen de flexwerkplekken gerealiseerd worden.
Nieuwe situatie
Al met al zal de nog te bouwen OV-Hub het centrum worden van dit deelgebied. Dit station zal zowel tram- als metroreizigers voorzien van een fijne plek. Hieronder een kaart met de precieze nieuwe situatie.

Het station zelf zal zowel een tram als metrohalte bevatten, hieronder een ruwe impressie van hoe dat zou kunnen worden vormgegeven:


De havenloods. (2019, 4 maart). Nieuw plan voor Winkelcentrum De Esch. dehavenloods.nl. https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/658352/nieuw-plan-voor-winkelcentrum-de-esch
DeArchitect. (z.d.). Flexwerkkantoor [Foto]. Dearchitect.nl. https://www.dearchitect.nl/interieur/artikel/2018/05/essay-het-kantoor-van-traditioneel-cellenkantoor-naar-flexplek-101191229?_ga=2.64079468.2101245434.1615561203-429472650.1612099059
Gemeente München. (z.d.). Biergarten München [Foto]. Stadsportaal München. https://www.muenchen.de/leben/typisch-muenchen/biergartenkultur.html
HTC Advies. (z.d.). Flexwerkrestaurant [Foto]. HTCadvies.nl. https://www.htcadvies.nl/grens-tussen-horeca-en-flexwerkplekken-vervaagt/
Korfker architecten. (z.d.). Horecapaviljoen Emmeloord [Illustratie]. Korfker.nl.
https://www.korfker.nl/horecapaviljoenBruut
Kraaijvanger Architects. (z.d.).
Nieuw winkelcentrum de Esch [Illustratie]. dehavenloods.nl. https://www.dehavenloods.nl/nieuws/algemeen/658352/nieuw-plan-voor-winkelcentrum-de-esch
Mijnflexplek. (z.d.). Flexwerkplek [Foto]. Mijnflexplek.nl. https://mijnflexplek.nl/ruimtes/flexkantoor/
Studio Kordaat. (2020, 8 mei). Wat is een joint venture en wat zijn de voor- en nadelen? Wessel Juristen. https://www.wesseljuristen.nl/ondernemingsrecht/veelgesteldevragen/vennootschappen/samengestelde-rechtspersonen/joint-venture/#:%7E:text=Een%20joint%20venture%20(JV)%20is,hun%20eigen%20bedrijf%20te%20behouden.