top of page

De Oude Plantage

De oude plantage is een plek die al meer dan 250 jaar bestaat. Het is het eerste park van Rotterdam en daarom de ideale plek om weer tot leven te krijgen. Op dit moment wordt het park weinig gebruikt. Dit komt door geluidsoverlast van de druk weg. Ook is het niet erg aantrekkelijk ingericht. In dit park zit veel potentie. Vanaf het park is er namelijk een mooie skyline van Rotterdam te zien. De ideale plek, dus om te genieten van de buitenlucht.

20190915_135306-1024x768.jpg

(Van Wijk, N., 2017)

39b8b47c-9cd9-464a-8771-d5d64cffe8e1_l.j

(Van Wijk, N., 2017)

Historie

https://rotterdamseparken.nl/site/parken

(Rotterdam parken, 2020)

oudeplantage.1-300x193.jpg

(Rotterdam parken, 2020)

Het buitendijkse gebied van de Oude Plantage is in 1688 gekocht door de stad Rotterdam. Het gebied lag tussen de Honingerdijk en de Nieuwe Maas ten zuidoosten van de stad. 

In 1769 liet Rotterdam de Oude Plantage aanleggen, het eerste stadspark van Rotterdam (toen nog de Nieuwe Plantage). Het park was echter geen succes bij het publiek, onder meer vanwege de stankoverlast van een nabijgelegen traankokerij. In 1790 kocht het stadsbestuur de traankokerij en beëindigde daarmee de overlast. In de 19e eeuw raakte de Oude Plantage in verval. In 1897 onderging de Oude Plantage een opknapbeurt onder leiding van de gemeentelijke tuinarchitect D.G. Vervooren. Sinds het park door de woningbouw in Kralingen minder afgelegen lag werd het meer gebruikt. Tijdens de hongerwinter werd de Oude Plantage door de bewoners gekapt en als brandhout gebruikt. Pas in 1964 werd het herstel ter hand genomen. De Oude Plantage was intussen op deltahoogte gebracht en werd opnieuw beplant.

In 2019 bestond de Oude Plantage 250 jaar en waren er vele activiteiten in het park.

Huidige situatie

De Oude plantage is gelegen aan de westzijde van het plangebied. Eigenlijk is het maar een klein deel van de gebiedsontwikkeling. Op de kaart hieronder is heel Rotterdam en de omgeving te zien. Bij de zwarte locatie pin ligt het park de Oude Plantage.

locatie oude plantage.jpg

Belemmeringen:

  • Het park ligt naast een drukke weg. Als mensen vanaf de noord zijde bij het park willen komen moeten men eerst langs deze weg. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties en nog meer drukte op die weg. Het park is hierdoor gevaarlijk bereikbaar.

  • Doordat de drukke weg vlak naast het park ligt, is er veel geluidsoverlast. De auto's razen langs het park heen en er staan elk wat bomen voor de afscheiding. 

  • Midden in het park staan parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen zorgen voor een scheiding in het park. Ook geven de auto's een grauwe sfeer aan het park.

  • Het landschap in het park is niet plat. Dit kan zowel potentieel zijn, als een belemmering. Het wordt hierdoor moeilijker om woningbouw te realiseren. 

Al met al zorgen deze belemmeringen ervoor dat het park erg weinig gebruikt wordt. Mensen gaan toch eerder naar het Kralingse Bos dan dat ze naar dit park gaan. Terwijl het een prachtige locatie is. Het park heeft hierdoor ook potentie. Dit is hieronder te lezen.


Potentie punten:

  • Het park ligt langs de Nieuwe Maas in Rotterdam. Dit zorgt ervoor dat er aan de waterkant een hele mooie skyline is te zien van Rotterdam. Mensen kunnen gezellig wandelen, fietsen en/of zitten langs de waterkant. Doormiddel van het aanleggen van goede fietspaden, wandelpaden en bankjes zal het aantrekkelijker worden om daar te verblijven.

  • Ook staan er in het park veel mooie oude bomen. Deze oude bomen geven veel sfeer aan het park.

  • Ook is er een restaurant aanwezig in het park. Ook wel de Maaskantine. Op zomerse dagen kunnen mensen dan genieten van het mooie weer en de mooie uitzichten.

  • Voorzieningen, zoals toiletten en watertappunten zouden ook een mooie toevoeging kunnen zijn aan het park.

  • Biodiversiteit zou een mooie toevoeging zijn. Dit zal er voor zorgen dat er meer insecten komen en het aantrekkelijker is om in het park te verblijven.

  • Sport voorzieningen en een speeltuin ontbreken nu in het park. Als dit toegevoegd, wordt kunnen mensen met een doel naar het park en wordt het park dus echt gebruikt.  Dit zorgt dan weer voor meer levendigheid.

visie oude plantege goed.jpg

Visie

Op de visiekaart zijn verschillende onderdelen te zien die in 2050 veranderd moeten zijn.  Allereerst komt er langs de weg meer biodiversiteit en bomen. Dit moet zorgen voor nog meer afscheiding tussen de weg en het park. Ook komen er op verschillende plekken in het park sportplekken en speeltuinen. Verder komt er ook een plek waar water komt. Langs de waterkant komt er een nieuwe fietspad, looppad en veel bankjes. Midden in het park worden de parkeerplaatsen weggehaald en komt er een watertappunt en toiletten. Tot slot komen er meer wandelpaden door het park heen. 

Bestemmingsplan

Om deze plan door te laten gaan moeten er wel bestemmingsplan wijzigingen worden doorgevoerd. 

In de kaart hiernaast is het huidige bestemmingsplan te zien en het toekomstige bestemmingsplan te zien.

Er is te zien dat alleen de bestemming verkeer veranderd moet worden in de bestemming groen. 

Actoren analyse

Om  de gebiedsontwikkeling mogelijk te maken heb je te maken met verschillende actoren. In het schema hieronder is te zien welke actoren betrokken zijn bij de ontwikkeling van de Oude plantage. Verder staat erbij welke rol ze hebben en wat hun belang is. Ook staat erbij het stakeholders of shareholders zijn. 

actoren%20lijst_edited.jpg

Krachtenveld analyse

In de afbeelding hiernaast is de krachtenveld analyse te zien. De krachtenveld analyse laat zien hoeveel invloed en belang een actor heeft. Hieruit kan worden geconcludeerd hoe men de verschillende actoren moet benaderen.

 

Tevreden houden, monitoren, informeren of nauw beheren zijn de verschillende opties.

 

In dit schema is bijvoorbeeld te zien dat een bedrijf zoals de Maaskantine alleen maar tevreden gehouden moet worden en ontwikkelaars weer nauw betrokken moeten zijn.

actorenanalyse%2520grafiek_edited_edited

Samenwerkingsvorm

Dit zijn de samenwerkingsvormen die in het boek van Friso de Zeeuw aan de orde komen (Zo werk gebiedsontwikkeling).

 

Voor de ontwikkeling van het park de Oude Plantage is er gekozen voor de samenwerkingsvorm JOINT VENTURE.

 

Hier is voor gekozen, omdat blijkt dat een park het beste samen ontwikkeld kan worden. Partijen houden hun eigen identiteit en brengen dit samen in de ontwikkeling. Dit zal zorgen voor mooie resultaten.

samenwerking_edited.jpg

Grondexploitatie

In het overzicht hiernaast zijn de kosten te zien van de grondexploitatie. Opvallend hieraan is dat er geen opbrengsten zijn. In het ontwikkelgebied komen namelijk geen woningen en er komt ook geen tijdelijke invulling die geldt opleveren. 

Verder zijn er wat kosten voor saneren, onderzoeken, apparaatkosten en het aanleggen van de nieuwe paden en biodiversiteit. 

grondexplotatie.png

Tijdelijke invulling

In het gebied komt er geen tijdelijke invulling. Wel worden er door de stichting De Oude Plantage wel eens activiteiten georganiseerd. Dit gebeurde bijvoorbeeld toen het park 250 jaar bestond. Deze tijdelijke activiteiten zullen niet veel winst opbrengen en zijn daarom niet noodzakelijk om mee te nemen in de grondexploitatie. 

De foto's hiernaast zijn van het 250 jarig bestaan van het park.

Tot slot

De Oude plantage is een plek met veel historie. Daarom is het van belang dat het tot zijn recht komt. Door de gebiedsontwikkeling wordt het weer een levendig park, waar het prettig is om te verblijven. Hopelijk loop ik u of jij daar in de toekomst nog eens tegen het lijf en kunnen we genieten van de mooie biodiversiteit en skyline van Rotterdam.

pp.jfif

Marlijn den Braanker | 983635@hr.nl | ROP-21

Bronvermelding

Anneke, D., Anneke, D., Anneke, D., & Anneke, D. (2020, 26 juni). Nieuws van de Bewonersvereniging Kralingen-Oost. BKO. https://www.kralingen-oost.nl/

Biris, L., & Elshof, J. (2020). Het stadspark als fenomeen. https://edepot.wur.nl/140777

D. (2020, 12 juli). INTRO. Bewonersplatform DWL De Esch. http://www.deeschdwl.nl/

De Maaskantine – Rotterdam. (2021). De Maaskantine. https://demaaskantine.nl/

De Oude Plantage. (2021). Stichting de Oude Plantage. http://www.stichting-oudeplantage.nl/

De Oude Plantage – Rotterdamse Parken. (2020). Rotterdamse parken maand ’20. https://rotterdamseparken.nl/site/parken/de-oude-plantage/

de Zeeuw, F. (2019). Zo werkt gebiedsontwikkeling. Praktijkleerstoel gebiedsontwikkeling TU Delft. https://www.bol.com/nl/p/zo-werkt-gebiedsontwikkeling/9200000117149531/

Erasmus Universiteit Rotterdam. (2021, 1 februari). Erasmus University Rotterdam. https://www.eur.nl/

G. (2017). Geocaching: Join the world’s largest treasure hunt. Geocaching. https://www.geocaching.com/geocache/GC75ZG6_oudste-park-aan-de-nieuwe-maas-de-oude-plantage

Gemeente Rotterdam. (2021). Ruimtelijkeplannen.nl. Ruimtelijke plannen. https://www.ruimtelijkeplannen.nl/view/

Home. (2020, 24 maart). SBV Excelsior Rotterdam. https://sbvexcelsior.nl/

home. (2021). Droom en Daad. https://droomendaad.nl/nl/home/

Home. (2021, 21 januari). Trompenburg. https://trompenburg.nl/

Mini-symposium over de Oude Plantage. (2019, 31 oktober). De groene agenda. https://www.degroeneagenda.nl/?tribe_events=mini-symposium-over-de-oude-plantage

Roeivereniging Nautilus Rotterdam – Roeivereniging Rotterdam sinds 1886. (2021). Roeivereniging Nautilus. https://www.rvnautilus.nl/web/

Ruimtelijkeplannen.nl. (2012). Ruimtelijke plannen. https://www.ruimtelijkeplannen.nl/view/

Toepad%20einde_edited.png
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page