top of page

PARTicipatie en waardecreatie

Kralingse Stroom

Met de nieuwe ontwikkelingen op komst zal het gebied getransformeerd worden tot een levendig, groen en goed bereikbaar gebied. Uit het onderzoek naar het studiegebied zijn een aantal dingen naar voren gekomen waarop een keuze is gemaakt voor het ontwikkelgebied. Als eerste is er gekeken naar de nieuwe metrostation en de invloedradius van de halte op de omgeving. Het was duidelijk dat vooral de Esch, Kralingen Oost en Brainpark het meeste voordeel en de meeste invloed van het station hebben. Bij het inzoomen op deze gebieden zijn er specifieke plekken/projecten geselecteerd. Voor deze selectie is gekeken naar aan de ene kant huidige en toekomstige projecten die al in werking zijn en aan de andere kant naar de locaties waar de meeste potentie in zit. Het programma is gebaseerd op de komst van de nieuwe oeververbinding en metrostation, maar zal ook in de jaren dat deze nog niet gerealiseerd is een aantrekkelijk plek worden voor de vooruitstrevende starter.

Focus

De focus van het plan ligt op de starter. Uiteraard wordt het plan gerealiseerd op meerdere doelgroepen, echter is de starter de ''drive'' voor dit project. Om de starter te betrekken bij het project, zal er veel placemaking plaatsvinden. "Placemaking is zowel een filosofie als een praktisch proces voor het transformeren van openbare ruimtes. Het is gericht op het observeren, luisteren naar en vragen stellen aan de mensen die in een bepaalde ruimte wonen, werken en spelen om hun behoeften en ambities voor die ruimte en voor hun gemeenschap als geheel. " volgens avans - Hoofdaccount (2020). Placemaking zorgt ervoor dat de doelgroep het nieuwe plan kan observeren en een eigen invulling kan geven. Op deze manier wordt het gebied (terwijl de ontwikkelingen al bezig zijn) getransformeerd naar een tijdelijke activiteit of bezigheid in de openbare ruimte. 

Placemaking

 

Volgens avans - Hoofdaccount (2020) zijn placemanagement-modellen zijn in 5 categorieën in te delen. ''Deze categorieën zijn ieder op hun eigen wijze betrokken bij de initiatieven van stadsgebruikers om de publieke ruimte en plinten te verbeteren faciliteren op korte en langere termijn.

  1. Leegstand en tijdelijk gebruik: samen met belanghebbenden moet gekeken worden welke functie toegevoegd kan worden waar de hele straat beter van wordt.

  2. Straatmanagement: vastgoedeigenaar mobiliseert alle ondernemers om tot een gezamenlijke strategie te komen. Centraal daarin staat de branchering: er wordt ingezet op kwaliteit, op kleine winkels waar de eigenaren zelf in staan.

  3. Placemanagement: wijze van gebiedsontwikkeling die niet uitgaat van een ruimtelijk ontwerp of plan, maar van een samenhangend netwerk van lokale interventies die de functionaliteit en leefbaarheid van een gebied verbeteren.

  4. Gebiedsmanagement: Wat je aan placemaking doet, heeft invloed op het hele gebied. Waardestijging van de “place” heeft ook invloed op de rest van het gebied. Wie mee profiteert moet ook mee investeren.

  5. Stadsmodellen: Veel steden zijn op stads- of binnenstadsniveau tot een ‘Stad op ooghoogte’- strategie gekomen. Rotterdam heeft de City Lounge-strategie; Groningen als fietsstad is al in de jaren zeventig begonnen. Ze denken echt vanuit hun stedelijke strategie na over hoe straks op detailniveau goede plekken te krijgen.'' geciteerd uit avans - Hoofdaccount (2020).

Het gebied zal in de eerste fase diverse tijdelijk activiteiten hebben, waar omwonende, geïnteresseerde en de doelgroep de sfeer kunnen proeven van het toekomstige project. Enkele tijdelijke invullingen die op de planning staan, zijn:

  • Uitkijktoren (straatmanagement)

  • Pop-up stores (leegstand in tijdelijk gebruik)

  • Buurtbibliotheek (placemanagement)

  • De tijdreiziger (gebiedsmanagement)

Uitkijktoren

In de Esch zal er in de eerste fase een uitkijktoren gerealiseerd worden. De uitkijktoren zal beschikken over verschillende verrekijkers die niet kunnen bewegen. Deze verrekijkers leggen beelden vastleggen waar ontwikkelingen zullen plaatsvinden. Als bezoekers door de verrekijker kijkt, zien zij een toekomstige beeld geschetst gericht op de plek waar de ontwikkelingen plaats zullen vinden. Deze toekomstige situatie is gegrafeerd/getekend in/op de lens van de verrekijker, wat het effect creëert dat deze als een soort foto op de werkelijkheid wordt geprojecteerd. Hierdoor krijgen mensen een beter beeld bij de nog te verrichten werkzaamheden en hoe het totale plan er nou eigenlijk uit komt te zien. 

 

Het gehoopte gevolg hiervan is het ontstaan van enthousiasme en begrip onder de lokale bevolking en het aantrekken van mogelijke toekomstige bewoners van het gebied. Er zal ook reclame gemaakt worden voor deze toren, waarop benoemd is dat de toren gratis te beklimmen zal zijn, om zo meer bewustwording te creëren van het project. De poster zullen in de omgeving geplaatst worden, zodat ook de huidige bewoners hier vanaf weten. 

Uitkijktoren 2.jpg

Houthandel van Dal. (z.d.). Uitkijktoren [Foto]. houthandelvandal.nl. https://www.houthandelvandal.nl/2019/12/kempentoren/ 

pop up.jpg
pop up 2.jpg

POP-UP

Er vind niet veel sloop plaatst in dit project. Er vind wel transformatie plaats in het Brainpark. De transformatie zal in gedeeltes gaan. Dit geeft de mogelijkheid om beschikbare ruimten te verhuren aan pop-upwinkels. Niet alleen worden kleine ondernemers ondersteunt in deze moeilijke tijd, maar zullen op deze manier niet voor een langere tijd ruimten helemaal leeg staan.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor pop-up stores:

  • Omwonenden kunnen initiatieven voorstellen. Wanneer er een paar voorstellen binnenkomen, zal er samen met de bewoners gekeken worden naar mogelijkheden voor een eigen pop-up store. De initiatieven worden samen met de gemeente bekeken en beoordeeld; 

  • Studenten in de omgeving kunnen met een groep of klas een idee bedenken voor een eigen pop-up store. De voorwaarde is wel dat het onderwerp school gerelateerd moet zijn. Zo blijft de haalbaarheid in interesse goed en kan de pop-up store er gedurende het project blijven staan; 

  • Kleine ondernemers kunnen hun pop-up store realiseren in het Brainpark. Zo kunnen zij in deze moeilijke tijd (pandemie) toch nog ergens terecht. Er wordt daarom gedoeld op ondernemingen die het nu zwaar hebben en mogelijk geen locatie meer hebben;

  • De Kralingse Stroom pop-up store. Een eigen pop-up over het project en het proces. Zo worden omwonenden en geïnteresseerden geïnformeerd over de ontwikkelingen in de buurt en wat voor effect dit zal hebben in het gebied. 

BUURTBIBLIOTHEEK

Bij het Toepad (volkstuintjes en voetbalvelden) wordt een tijdelijke mini-bibliotheek gerealiseerd in fase 1. De reden om een bibliotheek te realiseren is dat omwonende vaak langs zullen komen om boeken te wisselen en te lezen. Doordat zij vaak langskomen en langslopen zullen zij ter plekke de ontwikkelingen van het gebied meemaken. Hoe vaker ze komen, hoe meer veranderingen ze zullen zien. 

De mini-bibliotheek zal in samenwerking met de omwonenden plaatsvinden. Er zal een brief langs de huizen gaan met de vraag om gelezen of ongebruikte boeken te doneren aan de mini-bibliotheek, zodat anderen in de omgeving de boeken zou kunnen gebruiken en lezen. 

Het doel met de mini-bibliotheek is om omwonenden samen te brengen en hen te betrekken bij de ontwikkelingen van het gebied. Mocht de mini-bibliotheek veel positieve feedback krijgen, kan er overwogen worden om dit een lange termijn activiteit te maken door bijvoorbeeld een buurt bibliotheek te realiseren in het nieuwbouwcomplex of bij de volkstuintjes die aan het Toepad liggen. 

minibieb.jpg

De tijdreiziger

De tijdreiziger is een naam dat bedacht is voor een tijdelijk invulling waarbij een verbeelding in de openbare ruimte de ontwikkelingen in de geschiedenis van een bepaald gebied laten zien. Het idee is om op een groot scherm (achter dit scherm zouden bijvoorbeeld de bouw al bezig zijn) de geschiedenis van het gebied in de vorm van een tijdlijn tentoon te stellen. Een mooi gebied zou de polder of het nieuwe metrostation in de Esch kunnen zijn. De tijdlijn gaat ver terug en loopt tot aan 2050. Zo verteld het meteen wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn in het gebied en wat de nieuwe veranderingen en plannen betekenen voor de geschiedenis. De tijdelijke tentoonstelling zal in samenwerking met Gemeente Rotterdam gaan, aangezien zij beschikken over veel historische data van de Esch.

tijdlijn.jpg

Kaart

Op onderstaande kaart is weergeven waar de tijdelijke invullingen zullen plaatsvinden (zwarte bol met witte rand). De placemaking wordt strategisch gerealiseerd, waardoor de geselecteerde gebieden worden opgewaardeerd en de bewoners/omwonenden betrokken raken met de nieuwe ontwikkelingen in het gebied. 

Tijdelijke invulling_Tekengebied 1.png
Tijdelijke invulling_Tekengebied 1.png
Toepad%20einde_edited.png
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page