top of page

ontwikkelgebied

Het ontwikkelgebied is onderverdeeld in vijf deelgebieden. Elk deelgebied heeft een aparte visie en analyse. Op deze pagina komt de visie van alle deelgebieden samen tot één geheel. Dit is te zien op de kaarten en de uitgangspunten. 

Huidige situatie

Uit het onderzoek naar het studiegebied zijn een aantal dingen naar voren gekomen waarop een keuze is gemaakt voor het ontwikkelgebied. Als eerste is er gekeken naar de nieuwe metrostation en de invloedradius van de halte op de omgeving. Het was duidelijk dat vooral de Esch, Kralingen Oost en Brainpark het meeste voordeel en de meeste invloed van het station hebben. Bij het inzoomen op deze gebieden zijn er specifieke plekken/projecten geselecteerd. Voor deze selectie is gekeken naar aan de ene kant huidige en toekomstige projecten die al in werking zijn en aan de andere kant naar de locaties waar de meeste potentie in zit. Het programma is gebaseerd op de komst van de nieuwe oeververbinding en metrostation, maar zal ook in de jaren dat deze nog niet gerealiseerd is een aantrekkelijk plek worden voor de vooruitstrevende starter.

Ontwikkelgebied_Tekengebied 1.png
Legenda ontwikkelkaart_Tekengebied 1.png

Ontwikkelingen

Naast dat er op grote schaal is gekeken naar het gebied (studiegebieden) is er ook gekeken naar het ontwikkelgebied. De kaart toont aan wat de belangrijke ontwikkelingen en ingrepen zijn van het gebied en wat voor verdeling en samenhang er is ontstaan tussen de gekozen gebieden. Door de studiegebieden te analyseren is daaruit kunnen komen dat alleen de Esch en Brainpark III worden meegenomen in het bestuderen van de ontwikkelgebieden (zie kaart hierboven). De toelichting is op pagina 'Studiegebieden' weergeven. 

Verbinding

Momenteel kent het gebied veel barrières. Deze worden vooral gevormd door wegen en de lijn van het openbaar vervoer. De nieuwe ontwikkelingen in het gebied zullen ervoor moeten zorgen dat de bereikbaarheid wordt opgewaardeerd, zowel voor de auto als voor de voetganger, fietser en reiziger. De nieuwe metrolijn en de derde oeververbinding zullen een grote bijdrage leveren aan het verbeteren van de verbinding. Om die reden wordt dit punt meegenomen in de visie 2050.

Opwaardering groen

Wat tevens zwaar meetelt in dit plan zijn groene gebieden en doorstromingen. Het gebied beschikt over volkstuintjes en twee parken. Het doel is om meer (duurzame) woningen te realiseren en tegelijkertijd het groen te behouden. Een mooie ontwikkeling zou zijn om niet alle volkstuintje te verwijderen, maar deze te verplaatsen naar gebieden waar al veel groen ligt. Tevens zouden de volkstuintjes ook op daken gerealiseerd kunnen worden. Door niet alle volkstuintjes te verwijderen, worden de behoeften en wensen van bewoners gewaarborgd. Daarnaast zorgt de opwaardering van groen voor een groene verbinding en doorstroom in het gebied en tot aan omliggende gebieden. 

Brainpark

Het gedeelte van de Brainpark dat wordt meegenomen in de visie is Brainpark III. Dit gedeelte is momenteel een werkgebied met leegstaande kantoren en veel verharde oppervlakte. Door dit gebied te transformeren naar een woon/werkgebied kan er een bijdrage geleverd worden aan het bestrijden van het woningtekort en leegstand. Dit gebied heeft veel potentie en kan opbloeien als een levendig district met een goede verbinding. Daarnaast kan de komst van het Nieuwe Rivium meespelen aan het imago van Brainpark III.

 

Station De Esch

Momenteel kent de Esch geen goede bereikbaarheid. Door het realiseren van een nieuw en groot metrostation, kan er een nieuw minicentrum gecreëerd worden waar bewoners kunnen genieten van geclusterde voorzieningen. Daarnaast zullen er veel woningen gerealiseerd worden aan de Toepad; het gebied waar alle voetbalvelden staan. Deze voetbalvelden zouden verplaatst kunnen worden neer de trainingsvelden bij het Kralingse Bos. Daarnaast is het doel niet om alle voetbalvelden te verwijderen. De voetbalvelden zorgen juist voor levendigheid in de buurt en spreken veel studenten aan.  

polder.PNG
Toepad%20einde_edited.png
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page